diumenge, 15 de març del 2009

Entre la cultura i el fetitxisme



Herman Duncker, en el pròleg d'un llibre seu, fa una crítica a la literatura "fácil". No utilitza aquestes paraules però si que diu que un llibre que puguis llegir amb facilitat, allò que diem devorar-lo, és un llibre que ens ensenyarà poques coses , un llibre trivial potser, comparat amb una obra que requereixi un cert esforç intel·lectual.
I no ens ha d'espantar una lectura dura, no ens ha d'espantar no entendre el que diu un d'aquests llibres difícils. Duncker parla del Manifest Comunista d'Engels i Marx, que de fet no és un llibre massa difícil, però si és cert que cada cop que es llegeix se li troben coses noves, noves lectures o noves interpretacions.
El mestre alemany en el seu proleg fa una interessant recomanació, anima a tota persona a crear la seva pròpia biblioteca personal, feta a mida, en base a les pròpies necessitats en relació al seu ofici i/o als seus estudis. Però la cosntitució de biblioteques pròpies té un risc, caure en el fetitxisme de l'acumulació d'obres amb bells lloms i parts superiors que únicament fan la funció d'acumular pols. I resten allà, inútils, morts, sense complir la seva finalitat pròpia com a llibres, ser llegits.

MÉS LLIBRES, MÉS LLIURES! (Peró no qualsevol llibre!)

2 comentaris:

  1. quin blocarro més viu!!!!
    ets un campeón, un crack!

    ResponElimina
  2. estic relativament d'acord amb el Duncker... cuidao amb caure en elitismes culturals o intelectuals... els llibre a mida de la persona, del que vol, del que pot, del què sap... a poc a poc cal anar complicant i sí que és cert que cada tipus de llibre et provoca un tipus de reflexió i de treball mental diferent. I cal llegir llibres que ens facin créixer, que ens costin, llibres dels que cal llegir dos vegades o deu mil, cada frase... però no menyspreem tots els llibres fàcils. Molts llibres fàcils són la porta que ens durà als llibres més complets, més enriquidors... segur que shakespeare va començar a escriure amb les vocals, amb el papa i mama que aprenen els nostres nens a parvulari...

    més val llegir un llibre fàcil que no llegir.
    i per convidar a llegir a la gent cal no agobiar-la, ni espantar-la... i un cop tens a la persona enamorada de l'art de la lectura... és el moment d'introduir-la en coses més difícils...

    petons, germà estimat.

    ResponElimina