dimecres, 20 d’abril del 2011

Els cínics no serveixen per a aquest ofici

Una amiga i companya em va recomanar un llibre. Gràcies.
Un d'aquells que sedueix amb el títol -Los cínicos no sirven para este oficio-.
Peró no pas com quelcom desequilibrat o injustificat. No. El titol fa sentit, en ell Kapuscinski parla sobre el bon periodisme i ho fa sense embuts, i des de la seva experiència. Diversos dels seus arguments són traslladables a altres feines, altres oficis. De la mateixa manera que certs oficis no son gens lloables n'hi ha que demanen que la persona que els realitza si ho sigui. D'aquesta manera una educadora social per a ser bona educadora té un requisit que és, al meu entendre, el mateix que Riszard kapuscinski li col·loca al periodisme.

Crec que per a exercir el periodisme, sobretot, s'ha de ser un bon home, o una bona dona: bons éssers humans. Les males persones no poden ser bons periodistes.
Si s'és una bona persona es pot intentar compendre a les altres, les seves intencions, la seva fe, els seus interessos, les seves dificultats, les seves tragédies. Y convertirse, inmediatament, des de el primer moment, en part del seu destí. és una qualitat que en psicologia s'anomena "empatia".

Ben bé que podria estar parlant d'una educadora o d'una mestra, o de molts altres oficis que requereixen a part de rigor, capacitat de treball i profesionalitat de aquesta altra qualitat, d'aquesta virtut.


Podeu veure una entrevista a Ryszard Kapuscinski.

Salut i petons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada