dissabte, 19 de març del 2011

Jo també m'emprenyo.


Violet Oaklander en un meravellos capítol de El tesoro escondido titulat Las muchas caras de la ira ens descriu situacions en les que ella ha tractat precisament aquesta emoció, l'ira.
L'ira és l'emoció més malentesa de totes afirma la psicoanalista per iniciar el capítol en qüestió.

En la mesura en que creix se'n adona de que els sons i les paraules són importants eines per a satisfer les seves necessitats, peró ella no té un bon repertori de paraules per expresar el que vol dir."Vull llet!" és fàcil; l'expressió emocional és abstracta i difícil. Li diu a la seva mare "T'odio!", perqué no sap com dir-li que li molesta que parli per teléfon. La mare reacciona amb horror, rebuig o potser sent pena de que la seva própia filla l'odï. Potser crida "No t'atreveixis a parlarme d'aquesta manera!" Sally -la nena- es confon amb totes les reaccions que escolta, veu i sent. Inclús la mare més il·lustrada pot atabalar-se davant de les expressions d'odi de les seves filles [...] Sally decideis que per la seva supervivéncia, ha de trobar un altre model per arreglarse-les amb els seus sentiments. Llavors se'ls guarda sense saber que fer-ne, peró l'atempesten els mals d'estómac.

-El tesoro escondido de V.Oaklander-

L'autora relata situacions i accions entorn a l'ira, la rábia i l'emprenyamenta. Ens explica com treballar amb la rábia prenent connsciéncia d'ella, acceptant-la i aprenent a expresarla. Ens decriu com treballa amb materials com colors, fang, sorra i titelles o ninots. O com fa -amb les seves pacients- llistes. fan llistes de coses que li fan rábia. d'aquesta manera l'infant pot conectar amb allò que li provoca rábia, apendre que és, posar-li un nom i poder, paulatinament, a gestionar-la.

Proveu vosaltres mateixes a fer llistes de les coses que us fan rábia, poésser tota una experiéncia.

1 comentari:

  1. la nena de la foto a primera vista sembla la mercedes.....


    muaks

    ResponElimina